niedziela, 24 stycznia 2016

Krem czekoladowy z awokado, bananów i fig

Dark Chocolate Cream made with avocado, banana and fig


  • 2 małe, organiczne, dojrzałe banany
  • pół dojrzałego avocado
  • 7-8 suszonych fig
  • 8 kostek czekolady 70% kakao, wychodzi ok 40-50 g (lub innej, ciemnej czekolady dobrej jakości)
  • 2 łyżki oleju z orzechów (u mnie z laskowych), można dodać też olej kokosowy lub inny roślinny
  • łyżeczka ciemnego kakao

  1. Rozpuścić czekoladę na parze. Nie trzeba się bardzo starać, jeżeli zostaną małe cząstki nieroztopionych kostek to i tak nam się to rozetrze w blenderze. Czekolada ma być miękka. 
  2. Figi pokroić w mniejsze cząstki odkrawając twarde ogonki (jeżeli mają).
  3. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i utrzeć na gładki krem. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodać jeszcze łyżkę oleju.
  4. Jeżeli macie takie preferencje, możecie dosłodzić krem łyżką syropu klonowego czy dowolnego środka słodzącego. Uważam jednak, że banany i figi mają wystarczającą ilość słodkości i krem wychodzi idealnie zbalansowany.
  5. Konsystencja kremu nie będzie gładka ze względu na pestki z fig. Jeżeli robicie krem dla dzieci i będzie to niektórym niejadkom przeszkadzać, to proponuje użyć daktyli, które wcześniej należy namoczyć w wodzie przez pół godziny.
  6. Krem jest idealny do naleśników, czy pieczywa. 
  7. Należy go przechowywać w lodówce, mój wytrzymał 3 dni, ale ze względu na swoją smakową atrakcyjność. Polecam i ostrzegam, że uzależnia ;)

Prześlij komentarz