wtorek, 1 grudnia 2015

Faszerowane bakłażany i frytki z batatów

Stuffed Eggplant

 
Lubię jesienne warzywa, szczególnie w połączeniu z kaszą. Bakłażan, cukinia, papryka czy pomidory nadają się świetnie do faszerowania. U mnie wersja z kaszą jaglaną, która jest moją ulubioną. Dodatkowo usmażyłam domowe frytki ze słodkich ziemniaków. Bo dlaczego sobie nie dogadzać w taką pogodę.

  • 3 bakłażany
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 2 cukinie
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • duża kilka mozzarelli
  • świeży tymianek
  • suszona bazylia
  • organiczna kostka warzywna (u mnie bez soli)
  • sól
  • czarny pieprz
  • liście laurowe
  • łyżka oleju kokosowego

Piekarnik nagrzać do 200 st C. Bakłażany przekroić na połówki, położyć rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut. Miąższ wyjąć łyżeczką, zostawiając cienką warstwę na ściankach warzywa. 
Rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz paprykę wraz z czosnkiem. Gdy papryka zmięknie dodać cukinie pokrojoną w małe kostki. Dusić przez ok 15 minut. Dodać pomidory, kostkę warzywną i przyprawy. Odparować nadmiar soku.
Wymieszać farsz warzywny z kaszą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, lub większą ilością ziół. 
Wydrążone bakłażany skropić olejem z oliwek. Wypełnić farszem z kaszy. Piec przez 15 minut w 200 st C. 
Pokroić mozzarellę na cienkie plastry. Poukładać na podpieczonych bakłażanach i zapiec aż ser się rozpłynie. 

A frytki, to po prostu bataty usmażone na oleju kokosowym i posypane solą. Smacznego!

 
Prześlij komentarz