piątek, 18 września 2015

Tarta porowa ze szpinakiem i ricottą na kaszy jaglanej

Bardzo syta, pożywna i smaczna tarta z porem i szpinakiem. Spód jest dość ciężki, przygotowany z kaszy jaglanej. Można go zastąpić ciastem kruchym (podwoić wówczas ilość składników). Zapieczone z kruchą kruszonką sprawia wrażenie jakby się jadło ciasto. Czyli obiad i deser w jednym ;) Dla mnie najlepsze z pastą guacamole.


Masa:
  • 100 g szpinaku 
  • 2 duże pory 
  • 250 g sera ricotta 
  • 150 g jogurtu naturalnego 
  • 150 g wędzonego łososia
  • 2 jajka 
  • gałka muszkatołowa 
  • sól, pieprz kolorowy 
  • sos sojowy jasny 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka dowolnego oleju

Spód:
  • 3/4 szk kaszy jaglanej 
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej 
  • 1 marchewka 
  • pół kostki warzywnej 
  • 1 jajko 
  • 100 ml śmietanki roślinnej 
  • ok 200 g mąki orkiszowej jasnej 
  • 1/4 szklanki otrąb pszennych

Ciasto kruche:
  • 1 i 1/4 szk mąki 
  • 120 g masła 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli

Zagnieść ciasto kruche i schować do zamrażalki.

Kaszę i komosę ugotować w wywarze warzywnym z dodatkiem marchewki. Przestudzić. Dodać jajko i śmietanę. Zblendować na gładką masę. Dosypać otręby i mąkę. Wyrobić. Schować do lodówki. Ciasto będzie dosyć mokre i klejące.

Por posiekać i podsmażyć na oleju wraz z czosnkiem. Dodać blanszowany szpinak. Dusić chwilę. Dodać ser, jogurt i przyprawy. Przestudzić. Rozbełtać jajko i dodać do masy warzywno-serowej. Wymieszać.

Rozłożyć ciasto na dnie formy do tarty, zwilżając dłonie wodą. Podpiec przez 15 minut w 180 st C. 
Na spód poukładać plastry łososia i wylać masę warzywną. Wyjąć ciasto kruche z zamrażalki i zetrzeć na tarce, rozsypując po powierzchni. Zapiekać przez ok 20-30 minut w 200 st C.
Prześlij komentarz