poniedziałek, 21 września 2015

Szarlotka / Tarta jabłkowa

Apple pie


Aromatyczna, soczysta, krucha, rozpływająca się w ustach tarta jabłkowa. Posypana grubym cukrem ma słodką, chrupką skorupkę. Taką jak uwielbiam.
Jabłecznik był zawsze jednym z moich ulubionych ciast i bardzo dawno go nie piekłam. Zbyt długo ;) Polecam na ciepło ze śmietanka, z custard (słodki sos angielski, przygotowany na bazie mleka i jajek) lub z lodami. 





Ciasto
  • 170 g mąki (u mnie pszenna chlebowa i biała orkiszowa) 
  • 30 g cukru pudru (55 g według oryginału) 
  • szczypta soli
  • 110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka zimnej wody 
Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować w misie miksera lub malakserem. Można również zagnieść ręcznie. Nie wyrabiać dłużej niż 30 sekund. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę (ja chłodziłam całą noc). 

Nadzienie
  • 4 duże, kwaśne jabłka, pokrojone w małe kosteczki 
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru lub miodu (ilość zależy od jabłek) 
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • szczypta mielonych goździków
Dodatkowo
  •  rozbełtane jajko z mlekiem do posmarowania wierzchu + gruby cukier

  1. Na patelnię wrzucić masło, kawałki jabłek, cynamon, goździki, cukier. Podsmażyć chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż jabłka będą lekko miękkie, ale się nie rozpadną. Zdjąć z palnika, doprawić syropem z cytryny i lekko przestudzić. 
  2. Płytką formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką. 
  3. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować (pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia), wyłożyć na dno i boki formy.
  4. Wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch jabłek, połączyć z ciastem na bokach formy. Ponakłuwać kilkanaście razy widelcem. Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać grubym cukrem (u mnie brązowy). 
  5. Piec w temperaturze 180 st C przez 30 - 45 minut, do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić. Podawać z kremem angielskim lub lodami. Smacznego!


Dough
  • 170 g flour (mix of wholegrain and split, can be all-purpose) 
  • 30 g of icing sugar (55 g in original recipe)
  • pinch of salt
  • 110 g cold butter, cut in a small pieces
  • 1 egg yolk 
  • 1 tbsp of cold water 

Place the flour, salt, and sugar in the bowl of a mixer, and process for a few seconds to combine. Add the butter, and process until the mixture resembles coarse meal, about 10 seconds. With the machine running, add the cold water in a slow, steady stream, just until the dough holds together. Do not process for more than 30 seconds. 
Wrap, and refrigerate at least 1 hour before using.  

Filling
  • 4 large, cooking apple (Bramley)
  • half teaspoon of cinnamon
  • 2 tbsp of sugar or honey ( to taste)
  • 1 tsp of lemon juice
  • pinch of cloves, grounded
  • 2 tbsp of butter
Extra
  •  1 egg lightly beaten with spoon of milk + course sugar

  1. In a large skillet, melt the butter over medium-high heat. Add the apples, sugar, spices and cook, stirring, until the sugar dissolves. Cover, reduce heat to medium-low, and cook until the apples soften and release most of their juices. 
  2. Cut the dough in half. On a lightly floured surface, roll each half of dough into a disc. Layer the dough between pieces of parchment or wax, baking paper and roll into a disc. 
  3. Line the bottom of a pie pan with one of the discs of dough, and trim it so it lays about 1/2 inch beyond the edge of the pan. Put the apple filling in the pan and mound it slightly in the centre. Place the second disc of dough over the top. Brush the top of the dough with the egg and sprinkle with sugar. 
  4. Bake the pie in 180 C until the crust is golden, about 30-45 minutes. Cool on a rack before serving.
Prześlij komentarz