wtorek, 1 września 2015

Bułeczki orkiszowo-pszenne

Delikatne, miękkie bułeczki z mąką orkiszową i otrębami pszennymi (zawierają bardzo dużo błonnika bo 42 g w 100 g otrąb!). Są lekko słodkie, z niewielką ilością masła, bardzo puszyste i zdecydowanie zasmakują każdemu (nawet dzieciom). Polecam! Przepis pochodzi z Moje Wypieki



Składniki na ok 10 bułek:
  • 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)
  • 180 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 
  • 50 g otrąb pszennych
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 10 g drożdży suszonych lub 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • nasiona (u mnie kminek i len)
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • ziarna do oprószenia
Drożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem na około 30 - 40 minut, odstawić do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.


Prześlij komentarz