sobota, 22 sierpnia 2015

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym

Jabłko, gruszka, seler naciowy, rodzynki i orzechy włoskie

 

Bardzo smaczna, chrupiąca, słodka sałatka z selerem naciowym i owocami. Pasuje do obiadu, jak i jako przekąska na kolacje zagryziona chlebkiem razowym (u mnie na zdjęciu domowy chleb żytni). Można do niej dodać jogurt naturalny lub majonez, ale jak dla mnie sam sok cytrynowy wystarcza. Najlepiej, aby jabłka i gruszka do niej dodane były słodkie i soczyste, nie trzeba wówczas martwić się dodawaniem sosu. Polecam!

 


  • 4 gałązki selera naciowego
  • 2 małe, słodkie jabłka
  • 1 soczysta gruszka
  • 3 łyżki rodzynek, wcześniej wymoczonych w gorącej wodzie
  • garść orzechów włoskich
  • natka pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)
  • łyżka oleju orzechowego (lub dowolnego)
Warzywa i owoce umyć. Orzechy włoskie uprażyć na patelni lub w piekarniku. Przestudzić. Rodzynki odcedzić. Seler pokroić na cienkie paski. Gruszkę i jabłka pokroić na małe kostki. Cebulę i pietruszkę posiekać. Wszystko przełożyć do miski, polać sokiem cytrynowym i olejem. Doprawić solą, pieprzem i mielonym chilli. Można dodać łyżeczkę cukru (rozpuścić w soku z cytryny) i jogurt naturalny. Smacznego!




Prześlij komentarz