środa, 12 sierpnia 2015

Chleb z rodzynkami na zakwasie


 Łatwy chlebek razowy, żytni, na zakwasie z dodatkiem rodzynek. Słodki, wilgotny idealny do kanapek z moim ulubionym masłem migdałowym i dżemem. Nie wymaga wyrabiania, jedynie czasu na wyrastanie. Polecam!



 
  • 50 g żytniego, aktywnego zakwasu 
  • 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 200 g wody

Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 18 h.



  • 150 g mąki żytniej razowej typ 2000 
  • 200 g wody (gdyby ciasto było zbyt twarde, można dodać więcej wody, do 250 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g rodzynek (u mnie rodzynki i żurawina)
  • 3 łyżki nasion słonecznika i sezamu (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką.
Przełożyć do keksówki o pojemności 1 kg wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej otrębami żytnimi.
Przełożyć ciasto i odstawić do wyrastania: czas wyrastania zależy od aktywności zakwasu i wynosi 2-8 h.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. wstawić chleb i piec ok. 40 minut.
Ostudzić, wyjąć z formy. Najlepszy dzień po upieczeniu.





Przepis pochodzi z tej strony.
Prześlij komentarz