czwartek, 2 lipca 2015

Chleb gryczany

Bardzo specyficzny bochenek z mąki gryczanej. Wilgotny, ciężki o niskiej zawartości glutenu.  



Składniki:
  • 500 g mąki gryczanej
  • 250 g mąki żytniej (typ 720)
  • 770 ml letniej wody
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki zakwasu (u mnie żytni)
  •  1/2 szklanki różnych ziaren (np. słonecznik, czarnuszka, mak, siemię lniane, orzeszki pini)
  • 1/2 szklanki otrąb
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 


Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki, oprócz ziaren, otrąb i płatków owsianych wymieszać w dużej misce. Zakwas musi być aktywny, jeżeli był przechowywany w lodówce należy go wyjąć kilka godzin wcześniej do ogrzania. 
  1. Wyrobić ciasto i odłożyć na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dosyć luźne, ale takie ma być. Gryka wciągnie nadmiar wilgoci.
  1. Po tym czasie dodać ziarna, płatki i otręby i wymieszać. Przełożyć do 2 małych foremek keksowych i odstawić na 10-12 godzin pod przykryciem. 
  1. Można zwilżyć wierzch bochenków i posypać np. makiem.
  1. Piec w 200 st C przez 55-60 minut.

Uwagi:
Przepis pochodzi z strony szybkie gotowanie

 
Prześlij komentarz