poniedziałek, 29 czerwca 2015

Truskawkowo-serowy tort

Coś na nadchodzące, upalne, irlandzkie dni. Sezon truskawkowy również sięga szczytu na zielonej wyspie. Chociaż wszyscy narzekamy, że tutaj truskawki nie smakują tak jak polskie myślę, że tego lata jest całkiem dobrze. Słonko trochę przygrzewa, a owoce się rumienią. Jadła bym je same, bez żadnych dodatków, ale czasem wizyta gości zobowiązuje. Powstało więc to ciacho. Zdecydowanie polecam!




Spód:
  • 200 g czekoladowych ciastek (u mnie zwykłe, kakaowe herbatniki 'Selga' kupione w rosyjskim sklepie)
  • 4 pełne łyżki masła (roztopić)
Ciasto:
  • 2 serki mascarpone, każdy 250 g
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 galaretka truskawkowa bez żelatyny (lub zwykła)
  • pół cytryny
  • 600 g świeżych, lub mrożonych truskawek
  • 200 ml śmietanki kremówki lub 1 opakowanie śmietany ' Śnieżka' + 170 ml mleka
  • łyżeczka śmietan-fix
Wierzch:
  • 400 g świeżych truskawek 
  • listki świeżej mięty


Wykonanie:
  1. Ciastka wrzucić do blendera i utrzeć na proszek. Dodać stopione, przestudzone masło i zmiksować na mokry piasek.
  2. Spód formy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przepuszczając go na zewnątrz i zamykając w ten sposób boki.
  3. Wyłożyć masę na spód ciasta i dokładnie docisnąć do formy. Schłodzić w lodówce.
  4. Truskawki umyć i wrzucić do rondla. Zagotować. Gdy puszczą sok utrzeć je przy pomocy ręcznego blendera na mus. Doprowadzić do wrzenia i wsypać galaretkę. Zdjąć z palnika i dokładnie wymieszać, aby galaretka się rozpuściła. Dodać kilka kropli soku z cytryny. Odstawić do wystudzenia.
  5.  Jeżeli używacie śmietany kremówki: ubić ją po uprzednim, bardzo dobrym schłodzeniu. Dosypać łyżkę cukru pudru i fix.
  6. Jeżeli wolicie wersje o mniejszej zawartości tłuszczu: ubić 'śnieżkę' w nisko-tłuszczowym, dobrze schłodzonym mleku. Należy użyć mniej mleka niż w przepisie podanym na opakowaniu, czyli będzie to ok 170 ml. W tym przypadku fix dodamy później.
  7. Po przygotowaniu śmietanki dodajemy do niej serek homogenizowany oraz mascarpone. Ucieramy mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
  8. Gdy mus truskawkowy jest już całkowicie wystudzony (można go jeszcze schłodzić chwilę w lodówce, ale trzeba doglądać, aby nie doprowadzić do zgęstnienia galaretki) dodać go do masy śmietanowo-serowej. W przypadku, gdy używaliśmy śmietanki z proszku, teraz należy dosypać fix. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem.
  9. Masę przelać na schłodzony spód. Odstawić do lodówki na całą noc.
  10. Następnego dnia poukładać na górze świeże truskawki. Można udekorować listkami mięty. Smacznego!

Uwagi:
  • W wersji wegetariańskiej używamy galaretki bez żelatyny.
  • Mascarpone można zastąpić innym, kremowym serkiem. Należy jednak pamiętać, że mascarpone dodaje ciastu określoną konsystencje i ściąga krem, przez co nie potrzeba dodawać żelatyny.
  • Śmietan-fix pełni tutaj funkcję zagęszczacza, można oczywiście zastąpić go żelatyną. 
  • Konsystencja ciasta jest puszysta i kremowa, nie przesadnie zagęszczona, ale nie przeszkadza to w pokrojeniu ciasta na zgrabne porcje.

Prześlij komentarz