piątek, 26 czerwca 2015

Kotlety fasolowo-jaglane z kapustą

Wegetariańskie Burgery

Veggie Burgers

 


Kotleciki wegetariańskie, można pominąć jajko i zrobić w wersji wegańskiej. Świetne w burgerowej bułce, czy w pełnej wersji obiadowej.

  • 2 kubki ugotowanej kaszy jaglanej
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • garść drobno pokrojonej, białek kapusty
  • ząbek czosnku
  • duża, czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka otrąb babki plesznik (3 łyżki jeżeli nie dodajemy jajka)
  • sól
  • pieprz
  • chilli


Wszystkie składniki lekko zblendować. Dosypać otręby i uformować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym przez 15-20 minut. Gotowe! 

Bo kto nie lubi burgerów?! Uważam, że zjedzenie takiego 'zdrowego', w bułce razowej to nie grzech ;)  Przepis na bułki znajdziecie tutaj. Dodatki to ketchup, odrobina majonezu z chilli (można zastąpić guacamole), czerwona cebula, rukola, ogórek kiszony lub małosolny, pomidor. 



Prześlij komentarz