niedziela, 21 czerwca 2015

Chleb pszenno-żytni z pestkami dyni

Kolejny bochenek. Tym razem całkowicie na zakwasie. Mąka pszenna chlebowa plus żytnia i żytni zakwas. Smaczna, chrupiąca skórka, mokry miąższ. Według oryginału powinien być z siemieniem lnianym, jednak nie miałam, więc użyłam pestek dyni i słonecznika.



Zaczyn:
2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
75 g mąki pszennej
90 g wody

Ciasto:
380 g mąki pszennej chlebowej
40 g mąki żytniej chlebowej
60 g uprażonego słonecznika
30 g uprażonych nasion dyni 
175 g wody
10 g soli

Wykonanie:  
  • Wszystkie składniki zaczynu wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na ok 10-12 godzin.
  • Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na patelni i przestudzić.
  • Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć do miski. Dodać zaczyn i ziarna. Wymieszać ręką. Przełożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać.
  • Uformować kule i odstawić na 2 godziny. Po godzinie wrócić i odpowietrzyć ciasto poprzez uderzenie/ugniecenie go ręką.
  • Gdy ciasto nam już podrośnie, wyrobić je jeszcze chwilę na stolnicy, zrobić kulkę i przełożyć do koszyka do garowania ciasta (można w podłużny, wówczas formujemy wałek).
  • Odstawić na kolejne 2,5-3 godziny. Ciasto jest gotowe do pieczenia, gdy wciśniemy w nie palec i będzie wracać do poprzedniej formy.
  • Rozgrzać piekarnik do 250 st C. 
  • Na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. Ciasto przełożyć na rozgrzaną blachę, lub kamień do pieczenia.
  • Piec przez 40-45 minut w 220 st C. 
Uwagi:
Przepis pochodzi z tej strony.

Prześlij komentarz