czwartek, 25 czerwca 2015

Bułeczki razowe

Podczas czekania na kolejną porcję zakwasu zapragnęłam bułek wypieczonych na drożdżach. Oczywiście wybrałam takie razowe, planowo przygotowane do wegetariańskich burgerów, ale i do kanapek na lunch. Porcja jest dość mała, jeżeli wypiekacie dla kilkuosobowej rodziny polecam od razu podwoić ilość składników. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
Bułeczki są miękkie, w dniu wypieku mają chrupiącą skórkę. Myślę, że następnym razem dodam jeszcze nasion słonecznika lub jakieś zioła. Taka wersja jest dość klasyczna i świetnie sprawdzi się w wielu odsłonach. Polecam!



  • 225 g mąki pszennej razowej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka syropu z agawy 
  • około 150 ml ciepłego mleka
  1. Mąkę z solą wymieszać, wmieszać masło, następnie drożdże i syrop. W środku zrobić dołek, wlać ciepłe mleko. Ciasto wyrobić na powierzchni oprószonej mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. 
  2. Po wyrośnięciu chwilę zagnieść, podzielić na 8 porcji. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce w pewnej odległości od siebie. Przykryć i znowu zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut). 
  3. Przed pieczeniem bułki lekko oprószyć otrębami lub mąką, można również zrobić  'przedziałek' (nie przecinajac ich, tylko robiąc wgłębienie do blachy). 
  4. Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.

 
Prześlij komentarz