czwartek, 18 czerwca 2015

Biała kapusta w śmietanie

Kolejny dodatek obiadowy, który gotowała moja babcia. Nie przepadałam za taką wersją kapusty, teraz jakoś mnie naszło. W dodatku kupno nawet małej główki kapusty dla dwuosobowej rodziny wymaga inwencji twórczej. Także w najbliższym czasie pojawią się też gołąbki, surówki i może zupa ze słodkiej kapusty. Pamiętajcie, że najlepsza jest kapusta młoda!



pół główki białej kapusty
200 g śmietany 12% lub śmietany wegańskiej
natka pietruszki
kostka warzywna
łyżeczka cukru
łyżka mąki pszennej
sól
czarny pieprz

  • Kapustę opłukać i pokroić. Wrzucić na wrzący wywar warzywny (z kostki organicznej). Gotować do miękkości.
  • Gdy jest już ugotowana odcedzić nadmiar wody. Doprawić cukrem, solą, pieprzem. Dolać śmietankę. Zagotować.
  • Zaciągnąć łyżką mąki rozmieszaną w wodzie. 
  • Posypać natką pietruszki lub koperkiem. Pasuję do obiadów mięsnych jak i wegetariańskich. Jajko, pęczak i taka wersja kapusty, zapite maślanką tworzą spójne, pyszne danie :)
  • Gotowe!


Prześlij komentarz