środa, 30 maja 2018

Drożdżówki z truskawkami i serem

Najlepsze ciasto na drożdżówki jakie piekłam! Przygotowałam je sobie wieczorem (tak ok 22) i rano upiekłam świeże, pachnące bułeczki. Chociaż nie ukrywam, że następnego dnia również były pyszne, wilgotne i świeże. Polecam!



Składniki na ciasto
  • 540 g mąki
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 75 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka + 1 żółtko
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką.

Gdy drożdże już wyrosną dodać je do mąki, reszty ciepłego mleka, rozbełtanych jajek z żółtkiem, solą i cukrem. Wyrabiaj ręcznie lub mikserem. Dodaj roztopiony tłuszcz i wyrabiaj jeszcze jakieś 7 minut mikserem (ręcznie pewnie nieco dłużej, aż ciasto zacznie 'odchodzić od ręki').

Uformuj ciasto w kule, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny. Ja schowałam do lodówki i upiekłam rano :)


Masa serowa 
  • 300 g tłustego, zmielonego twarogu lub sera ricotta
  • 30 g masła
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać żółtko, cukier wanilinowy i utrzeć. Dodać twaróg i utrzeć.


Kruszonka
  • 100 g zimnego masła
  • 150 g mąki
  • kilka łyżek cukru
  • cukier waniliowy
Masło rozetrzeć palcami z cukrem. Dodać mąkę i wymieszać do powstania kruszonki.


Dodatkowo
  • kilka truskawek
Gdy ciasto już podwoiło swoją objętość rozwałkować je na prostokąt (lub dwa, będzie łatwiej).

Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem serowym i rozłożyć plasterki truskawek. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na równe kawałki (wyjdzie ok 12).

Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) - bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Posypać kruszonką. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).

Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 - 25 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Można polukrować.


 

Prześlij komentarz