poniedziałek, 6 listopada 2017

Ekspresowe ciasteczka arachidowe

Ciastka, które robi się z trzech składników i dosłownie w pieć minut!. Wystarczy masło orzechowe, cukier (lub inne słodzidło, ksylitol, miód), oraz jajko. Wszystko mieszamy i pieczemy. Są idealne dla fanów orzeszków, ale nie tylko. Jak dla mnie nie są przesadnie orzechowe ;) Sprawdzą się też dla bezglutenowców. Polecam!

Tak na marginesie ostatnio u mnie same 'ekspresowe' przepisy. Eh to życie z małymi dziećmi.. Pozdrawiam wszystkie zabiegane mamy :) 




  • 400 g masła orzechowego 
  • 100 g ksylitolu/cukru
  • 2 jajka
  • można dodać trochę posiekanej czekolady
Wszystkie składniki połączyć. Zamieszać widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Na wyłożoną papierem do pieczenia formę nakładać kuleczki z ciasta. Spłaszczyć każde ręką lub przy pomocy widelca (my z synkiem użyliśmy tłuczka do mięsa). Ja dodatkowo  od góry obtoczyłam je jeszcze w cukrze, aby się ładnie przypiekły i miały słodką skorupkę. 
Piec przez ok 15 minut, do złotego koloru. Wystudzić na kratce. Przechowywać w puszcze lub słoju do 7 dni. Smacznego!

Prześlij komentarz