sobota, 11 marca 2017

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Kolejny przepis z książki 'O chlebie'. Uwielbiam przepisy Elizy Mórawskiej, przejrzyste, jasno opisane, niektóre bardzo proste, niektóre nieco skomplikowane (ale bez przesady). Polecam wszystkim, którzy już pieką chleb, lub się do tego zbierają. 



 Zaczyn
  • 100 g zakwasu żytniego 
  • 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 100 ml wody
Składniki zaczynu wymieszać ze sobą, przykryć folią lub ścierką kuchenną i odstawić na 12 godzin (temperatura pokojowa). 


Ciasto
  • 10 g świeżych drożdży lub łyżeczka suszonych
  • 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 lub razowej
  • 400 g mąki pszennej (ja wymieszałam białą z razową)
  • 230 ml wody (jeżeli używasz mąki żytniej razowej dodaj trochę więcej)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki na ciasto oraz zaczyn wymieszaj ze sobą i wyrób ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Konsystencja ciasta jest dość zwarta, ale jeżeli jest taka potrzeba (mąka z pełnego przemiału) dodaj nieco wody. 

Uformuj kulę, przełóż do miski wysmarowanej olejem. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na ok 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość. 

Kiedy ciasto urośnie, uformuj okrągły lub podłużny bochenek i przełóż do koszyka oprószonego mąką. Odstaw na 30-45 minut. 

Nagrzej piekarnik do 230 st C. Jeżeli masz kamień  do pizzy to z kamieniem, jeżeli nie to z blachą wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięty bochenek przełóż szybkim ruchem na blaszkę lub kamień. Ściany piekarnika spryskaj wodą. Piecz przez 20-30 minut, ale po 10 minutach od rozpoczęcia zmniejsz temperaturę do 210 st C. Bochenek powinien być rumiany, a ostukany od dołu wydawać głuchy dźwięk. 

Pokrój dopiero jak wystygnie. 

 
Prześlij komentarz