poniedziałek, 16 maja 2016

Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i pęczakiem


Ostatnio często korzystam z przepisów ze strony Kwestia Smaku. Tak jakoś lubię tego bloga, głównie za bogactwo przepisów, które zawsze są idealnie skomponowane. Także za to, że prawie zawsze znajdę tam to czego mi właśnie potrzeba. Tak jak tym razem, upiekłam dynie i nie wiedziałam co dalej. Miała być zupa, ale jakoś przeszła mi na nią ochota. Wyszła więc sałatka. Konkretna, sycąca, lekko słodka. Pyszna!
Dynia, szpinak, jarmuż, kasza to bogactwo witamin, żelaza, kwasu foliowego, karotenu i składników mineralnych. Dodatkowo podpowiem Wam że dynia ma mało kalorii, także nic tylko jeść! Plus też dla tych, którzy stosują dietę niełączenia. 

  • 500 g upieczonej dyni
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (po połowie ostrej i słodkiej)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
  • garść szpinaku
  • garść upieczonego jarmużu
  • zagęszczony sos balsamiczny
  • sok z cytryny do smaku

Pokrojoną dynię pieczemy w piekarniku, wcześniej nacierając ją oliwą, doprawianą solą, rozmarynem, papryką w proszku i miodem W połowie pieczenia można dosypać orzechy, aby się również uprażyły. Dynię pieczemy bez skórki i miąższu (tego z pestkami) przez ok 20 minut. 
Do kaszy dodajemy 3/4 szklanki wody, solimy i gotujemy do miękkości. Kasza wchłonie całą wodę. Potrwa to około 20 minut.  
Tak ugotowaną kaszę dodajemy do dyni bezpośrednio na blachę na której się piekła. Mieszamy.  Dzięki temu kasza wchłonie cały 'wypieczony' smak i sok z dyni. 
Jarmuż pieczemy na papierze do pieczenia, lekko posypując go wcześniej solą. Zapiekamy w 140 st C przez ok 10 minut. Jarmuż powinien się wysuszyć, zrobić chrupki.

Szpinak płuczemy i osuszamy. Wszystkie wszystkie składniki dodajemy do jednej miski. Skrapiamy sokiem z ćwierci cytryny. Mieszamy. Na końcu polewamy wszystko gęstym sosem balsamicznym i gotowe. Smacznego!
Prześlij komentarz