piątek, 20 maja 2016

Ciasto mega czekoladowe z malinami i nutellową śmietanką!

No i zrobiłam.. czekoladowe ciasto, które mi ciągle chodziło po głowie. Jest intensywnie czekoladowe, z bardzo małą ilością mąki. Maliny przełamują kakaową intensywność, a krem z dodatkiem nuteli nadaje lekkości. Połączenie idealne. Do wypróbowania!


  • 200 g ciemnej czekolady
  • 120 g masła
  • 1/3 szklanki organicznego kakao, lub dowolnego
  • 50 ml alkoholu, u mnie likier orzechowy
  • 60 ml wody
  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 1/4 szklanki mąki
Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, połamaną na kosteczki czekoladę, kakao, alkohol lub sok pomarańczowy oraz wodę. Podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż uzyskamy gładką czekoladową masę, jednocześnie starajmy się nie podgrzewać za bardzo masy. Od razu odstawić z ognia, ostudzić.

Żółtka ubić z połową drobnego cukru na gęstą, puszystą i jasną masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo resztę drobnego cukru cały czas cierpliwie ubijając, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Do ubitych żółtek dodać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie bezpośrednio przez sitko dodać mąkę i zmiksować mikserem na minimalnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec, w dwóch partiach, dodać pianę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika postawić keksówkę napełnioną do połowy wrzącą wodą. Piec przez 40 minut. Ostudzić.

Prześlij komentarz