wtorek, 2 lutego 2016

Naleśniki jaglane z jarmużem

Kale Pancakes

Już od jakiegoś czasu chodzą za mną naleśniki. Tutaj w Irlandii we wszystkich sklepach spożywczych mi o tym przypominają. Tak jak my zakończenie karnawału osładzamy sobie pączkami, faworkami, oponkami i innymi wypiekami tłusto-czwartkowymi, tak Irlandczycy świętują naleśnikowy wtorek (ten przed środą popielcową). Nie byłabym sobą gdybym nasmażyła zwykłych naleśników. Także moja propozycja składa się z jaglanki, jarmużu i mąki pełnoziarnistej. Obowiązkowo z tym kremem.


  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka mąki ( 1/4 pszennej, 3/4 pełnoziarnistej)
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 2 garści jarmużu poodrywanego od łodyg
  • sól
  • cukier waniliowy
  • 50 ml śmietanki sojowej (lub mleka)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki oleju (u mnie pistacjowy)

Mleko i kaszę utrzeć w blenderze. Dodać maślankę, jarmuż i ponownie rozblendować na gładką masę. Dodać jajka, mąkę, sól, cukier waniliowy, olej, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką tylko do połączenia. 
Smażyć placuszki z obu stron na rumiany kolor, na rozgrzanej patelni wysmarowanej tłuszczem. Naleśniki smakują najlepiej polane syropem klonowym lub z domowym kremem czekoladowym. Smacznego! 


Prześlij komentarz