czwartek, 28 stycznia 2016

3 składnikowe pralinki

Dark Chocolate, Marzipan and Digestive Cookie Pralines

Super proste cukierki. Nawet dziecko je przygotuje ;) Wystarczą trzy składniki utarte w malakserze, mokre ręce przy pomocy których uformujemy kuleczki i roztopiona czekolada do dekoracji. Dla tych, którzy lubią ciągle coś 'grzebać' w kuchni jak ja ;) Bo po co kupować drogie czekoladki :)

  1. 200 g marcepanu
  2. 200 g ciastek zbożowych (digestive lub innych kruchych ciasteczek)
  3. 100 g czekolady 70 % kakao

Lekko połamać ciasteczka. Wrzucić do malaksera i utrzeć na piasek. Czekoladę rozpuścić na parze. 
Do pokruszonych ciastek dodać marcepan. Utrzeć razem. Tym razem powstanie mokry piasek. Dolać 3/4 roztopionej czekolady i utrzeć do połączenia. 
Przy pomocy wilgotnych rąk formować kuleczki i nie przejmować się, jeżeli wyjdą nam nieco kanciaste. Poukładać je na papierze do pieczenia i polać cienkimi strumieniami pozostałej, roztopionej czekolady. Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem proponuję wyjąć je na pół godziny z lodówki, gdyż są dość zwarte. Smacznego! 

Prześlij komentarz