wtorek, 8 grudnia 2015

Pierogi


Kto wyobraża sobie stół wigilijny bez pierogów?! Chyba nie ma takiego polskiego domu. Oczywiście u mnie zawsze znajdą się pierogi z grzybami i kapustą, z soczewicą i kapustą oraz te bardziej codzienne, ruskie. Każdy w rodzinie lubi coś innego ;) 
Na ogół wyklejam je już na kilka dni przed wigilii i wrzucam do zamrażalki, aby się potem ze wszystkim wyrobić. Jakoś te dwanaście potraw trzeba przyrządzić :) 
 
Ciasto
  • 300 g mąki
  • 25 g masła
  • 300 ml wody
  • szczypta soli
Podgrzać wodę z masłem tak, aby masło się rozpuściło. Dolać do mąki z solą i wyrobić mikserem przez kilka minut. Wyjąć ciasto z miski i ugniatać rękom przez ok 10 minut. Podsypać mąką jeżeli jest taka potrzeba. 
Odstawić ciasto, aby odpoczęło, przykryte ściereczką na ok 30 minut. 
Po tym czasie rozwałkować i szklanką wyciąć kółeczka. 

Nadzienie ruskie
  • 500 g ziemniaków, ugotowanych i ugniecionych
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 duża cebula, podsmażona na łyżce masła
  • sól, pieprz i tymianek do smaku
Przestudzone ziemniaki, ser i podsmażoną cebulę wymieszać. Doprawić solą, czarnym pieprzem i tymiankiem. Nakładać po łyżce nadzienia na kółeczko z ciasta. Przykryć drugim okręgiem i dokładnie skleić (można pomóc sobie widelcem, zwilżyć brzegi ciasta i zrobić falbankę). 
Gotować we wrzącej, posolonej wodzie z odrobiną oleju. 
Czas gotowania to ok 3-4 minuty od wypłynięcia. 

** 
Making dumpling always brings memories of my family home. My grandmother was lakie a dumpling making factory - kneading, rolling, cutting, filling - she was incredible. You can fill dumplings with just about anything, potato and chees is really popular and really delicious. You'll always find them on Christmas dinner table together with dumplings filld with forest mushrooms and cabbage.

For the dough
  • 300 g of all-purpose flour
  • 25 g butter
  • 200 ml water
  • pinch of salt

Heat up the water with butter until butter melts then add flour and salt. Mix it very well using a electric mixer for couple of minutes. Take out the dought on a floured board and knead it with your hands for about 10 minutes. Incorporate more flour as needed to prevent the dough from sticking to you or the counter. Place the ball of dough in a ball and cover with kitchen clout. Rest for at least 30 minutes. Roll out for thin sheets. Cut it with glass or cookie cutter into discs.

For the filling
  • 500 g of potato, cooked and mashed
  • 200 g of cottage cheese
  • 1 large, organic onion, chopped
  • 1 tbsp of butter
  • salt, pepper

Fry onion on a butter till gold colour. Combine all ingrediance together. Season with salt and pepper to taste (I use black and red pepper).




Prześlij komentarz