wtorek, 8 grudnia 2015

Mince Pies / Świąteczne Babeczki Bakaliowe


Ciasto
  • 150 g masła
  • 300 g mąki
  • 1 żółtko 
  • 1-2 łyżeczki lodowatej wody
 Nadzienie
  • 300 g nadzienia mincemeat
  • 70 g kwaśnego, utartego i odsączonego z soku jabłka
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 rozbełtane z łyżką wody jajko do posmarowania babeczek

  1. Potrzebna będzie blaszka do wypiekania małych, kruchych babeczek lub po prostu forma ma mufiny (najlepiej aby nie była za głęboka). Jeżeli używacie blaszki na mufiny proponuję ją wysmarować masłem i każdą dziurkę wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia, tak aby po upieczeniu móc za niego pociągnąć i wyjąć kruchą babeczkę (czyli aby końcówka papierka wystawała na zewnątrz). Nie wykładajcie papierem całej dziurki. Wystarczy kawałek.   
  2. W celu przygotowania nadzienia należy wymieszać wszystkie składniki i gotowe. 
  3. Składniki na ciasto miksujemy w malakserze lub siekamy nożem. Wyrabiamy kruche ciasto ręką. Robimy to szybki, aby nie nagrzewać ciasta.  
  4. Podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Chowamy do lodówki na pół godziny. 
  5. Po tym czasie wyjmujemy większą część i wałkujemy pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia (nie musimy wówczas nadmiernie podsypywać mąką). Wykrawamy 18 kółeczek (wielkości regularnej szklanki, ja miałam formę do sconów). Wykładamy dyski do formy na mufinki. Lekko dociskamy do dna i boków.  
  6. Każde ciastko napełniamy nadzieniem do 3/4 wysokości ciasta. 
  7. Wyjmujemy resztę ciasta z lodówki i wałkujemy. Wycinamy gwiazdeczki. Układamy na wierzchu babeczek i smarujemy je rozbełtanym jajkiem.  
  8. Pieczemy w 190-200 st C przez ok 20 minut. Należy je lekko przestudzić i potem delikatnie wyjąć z formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, dzięki któremu gwiazdeczki będą mieć cudny, śnieżny kolor.
  9. Irlandczycy uwielbiają te babeczki na ciepło z bitą śmietaną z dodatkiem brandy. Polecam! 


  Dough
  • 150 g unsalted butter 
  • 300 g plain flour 
  • 1 egg yolk 
  • a little cold water (1-2 teaspoon)

Mincemeat filling  
  • 300 g mincemeat (Belbake, 822 g jar) 
  • 70 g cooking apple, grated, drained 
  • pinch of ground cloves 

  • 1 egg beated with spoon of water for glaze


  1. You will also need a 12-hole tartlet of muffin tin. 
  2. All ingredients for the filling mix together. 
  3. Cut the butter into small pieces and rub it into the flour with your fingertips until you have what looks like coarse, fresh breadcrumbs. If you do this in the food processor it will take a matter of seconds. Add the egg yolk, then mix briefly with just enough water to bring to a smooth dough. Bring the dough together into a firm ball, wrap in a kitchen foil. Refrigerate for half an hour. Knead it gently on a floured board, don't do it too long. Reserve half of the dough, then roll the remainder out thinly. Set the oven at 200-190 C. 
  4. Using cookie cutters or the top of small glass, cut out 18 discs of pastry. Place 12 discs of the pastry in the tins, smoothing them up the sides so the edges stand very slightly proud of the tin. Fill each one with the mincemeat mixture. Level it with teaspoon. Be generous. Roll out the remaining pastry and make a further 18 stars of pastry (or differed shape you prefer). Slightly dampen each of these round the edge with cold water then lay them over each tart and press firmly to seal the edges. Finish with egg. 
  5. Bake for 20 minutes till golden. Let them calm down for a few minutes, then slide them out of their tins with a palette knife and serve warm, dusted with icing sugar.

Prześlij komentarz