poniedziałek, 7 grudnia 2015

Ciasto ze śliwkami, budyniem i orzechową kruszonką

Plum, custard pie with walnut crumble 

 


Przepis pochodzi stąd.

ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 1 szklanka ksylionu (można zastąpić drobnym cukrem)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego (lub zwykłego)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 budyń waniliowy + 2 szklanki mleka (ugotować i przestudzić)
  • ok. 10 śliwek
kruszonka
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
  • 25 g zimnego masła

Ugotować budyń na mleku według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto trzeba wyjąć z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z ksylionem i wanilią na puszysty, jasny krem. Dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając na najwyższych obrotach robota po dodaniu każdego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej na przemian z mlekiem w dwóch partiach. Wymieszać wszystko delikatnie, tylko do połączenia.

Rozgrzać piekarnik do 170-180 st C.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy.
Cukier brązowy, orzechy włoskie i cynamon wymieszać i połową mieszanki posypać ciasto w tortownicy. Na kruszonce ułożyć budyń, a na nim ułożyć wypestkowane i pokrojone w kawałki śliwki. Wszystko przykryć pozostałą połową ciasta.

Do pozostałej części kruszonki dodać mąkę i masło. Opuszkami palców rozcierać wszystko, aż powstaną grudki. Dodać mąkę migdałową i wymieszać. Posypać kruszonką ciasto.
Piec godzinę i 30 minut, do suchego patyczka (jeżeli kruszonka zacznie rumienić się zbyt mocno - wierzch przykryć luźno folią aluminiową).  


Prześlij komentarz