środa, 2 grudnia 2015

Budyń z białą czekoladą i granolą

White Chocolate Custard

 
Uwielbiam budyń. Pamiętam gdy byłam niejadkiem w dzieciństwie, a mama przygotowała budyń to zawsze go zjadłam. Każdą porcję oprócz czekoladowej ;) Tak mi też zostało. Mój ulubiony budyń to waniliowy z dodatkiem soku owocowego lub świeżych owoców. Nigdy nie odmówię też napoleonki, czy eklerka z kremem budyniowym. No cóż, każdy ma słabości.
Ten deser nie należy do tych z serii super fit, ale za to do tych z serii przepysznych na pewno.


  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki krupczatki (mąki można zastąpić budyniem śmietankowym po prostu, obie wersje są smaczne)
  • ziarna z laski wanilii
  • pół litra mleka nisko tłuszczowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 50 g białej czekolady
  • domowa granola 
  • świeże lub mrożone owoce
Odlać ćwierć szklanki mleka, resztę wstawić na mały palnik. Dodać czekoladę, wydrążone ziarna wanilii i podgrzewać, mieszając, aby czekolada się rozpuściła.
Mąki lub proszek budyniowy (bez cukru) rozprowadzić w pozostałej części mleka.
Żółtko utrzeć mikserem z cukrem na puszysty krem.
Gdy mleko z czekoladą zacznie się gotować wl do niego małym strumieniem rozprowadzone w mleku mąki. Mieszać aby nie powstały grudki. Zmniejszyć ogień na minimum i wlać krem jajeczny. Podgrzewać do momentu zgęstnienia budyniu. Trzeba cały czas dokładnie mieszać!
Na dno szklanki lub miseczki wsypać owoce (u mnie mrożone owoce leśne). Zalać przestudzonym budyniem. Posypać granolą dopiero gdy deser kompletnie wystygnie (inaczej płatki stracą swoją chrupkość). Smacznego!
**
  • 1,5 tbsp potato flour
  • 1 tbsp white flour
  • 1 vanilla stick 
  • half of liter low fat milk
  • 1 egg yolk
  • 2 tbsp caster suger
  • 50 g white chocolate
  • 2 tbsp of granola
  • fresh of frozen fruit
Place milk, vanilla and chocolate in a sauceoan over medium heat. Cook, stirring until hot, not boil.
Whisk egg yolk with sugar until creamy, fluffy consistency. Mix fours in quarter glass of milk. Gradually whisk in a hot milk mixture. Return to pan. Cook, stirring and add egg mixture. Cook over low heat until the custard thicknes.
Pour it cool on a fruit and sprinkle with granola.   


Prześlij komentarz