piątek, 27 listopada 2015

Orange and Spieced Cheesecake / Sernik pomarańczowy z przyprawami




Przepis z White Plate. Sernik jest super aromatyczny, pachnie świętami. Warto już teraz go upiec, bo potem w okresie świątecznej gorączki jakoś zatracamy, niezauważany wszystkich zapachów i smaków. Szczególnie w nadmiarze jedzenia, które przygotowujemy na świąteczne stoły. Ja się przenoszę w ciepły kąt z błyszczącą choinką. Kto mi zabroni?! 
Przepis jest jednym z serii, którą przygotowywałam dla Lidla, także oprócz tego sernika pojawią się jeszcze pierogi, zupa rybna i świąteczne babeczki. Zapraszam wkrótce. 
 
Spód
  •  250 g ciastek Digestive i ciateczek imbirowych (pół na pół)
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej lub innego miksu przypraw 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Masa serowa
  • 600 g kremowego serka
  • 160 g cukru pudru
  • 4 średnie jajka
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżki przyprawy piernikowej lub innej mieszanki z imbirem, goździkami
  • 1/4 łyżeczki przyprawy o smaku jabłkowo-pomarańczowym (kupiona w Lidlu, można pominąć)
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  •  1 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa
  • 125 ml jogurtu naturalnego, greckiego
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki śmietany francuskiej
  • 1 łyżka świeżego soku pomarańczowego
 
Rozgrzać piekarnik do 170-180 st C. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozkruszyć ciastka i przełożyć do malaksera. Dodać przyprawy i roztopione, prezstudzone masło. Utrzeć do 'mokrego piasku'. Wylepić nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania sera.  
Utrzeć ser z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając, dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać przyprawy, skórkę pomarańczową i budyń. Nie ucierać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Wylać masę na wcześniej przygotowany spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto do kompletnego wystudzenia.   
Przygotować polewę, poprzez wymieszanie wszystkich składników. Wysmarować nią sernik i zapiekać przez 12-15 minut w 160 st C. 
Sernik jest najlepszy gdy schłodzimy go przez noc w lodówce. Przed podaniem można utrzeć na wierzch nieco gałki muszkatołowej. Smacznego!
 
 



This recipe comes from one of my favorite, polish food blogger called White Plate. Personally, cheesecake is my number one desert in any occasion. I love baking it and even more eat it. I enjoy making different variations of this cake, almost never making the same twice. Orange and spiced cheesecake is very Christmassy. Aroma coming from the Owen during baking it is sensation. 
Base
  • 250 g cookies Digestive and  Ginger Nuts tower gate (half and half)
  • 100 g butter
  • 2 full tbsp of mixed spice
  • 1/4 tsp of cinnamon
Cheese filling
  • 600 g cream cheese
  • 160 g icing suger
  • 4 Medium Free Range Eggs
  • 1 tbsp of fresh orange zest
  • 1/2 tbsp Mixed Spiec
  • 1/4 tsp of Apple & Orange
  • 1 full tsp of Instand Custard powder
  • 2 tsp Vanilla Flavour Suga
Topping
  • 125 ml Greek Style Natural Yogurt
  • 1 tbs fresh orange zest
  • 1 tbsp icing suger
  • 2 tbsp Creme Frainc
  • 1 tbsp fresh squeezed orange juice

Heat oven to 170-180 C fan/gas and line the base of a 20 cm round springform tin with greaseproof paper. Crush the biscuits in a food processor or in a food bag using a rolling pin.  Add spices. Tip into a bowl with the melted butter and mix well. Push the biscuits into an even layer into the base of the cake tin and chill until needed.
In a separate bowl use an electric whish/mixer to beat the soft cheese with the sugar and vanilla sugar. Next beat in the eggs one at a time. Finally beat orange zest, spices, custard powder. 
Pour the cheese mix on top of the biscuite base.  Bake for 45 mins then turn off the oven, leave the cake inside for another hour then cool at room temperature. 
To prepare the topping mix yogurt, orange juice and zest, cream, sugar, together. Pour it and smooth on the top of the cake. Bake in 160 C for 12-15 minutes. Chill overnight. 
To serve, remove from tin. Sprinkle with fresh grouned nut meg.

Brak komentarzy: