Drożdżowy chlebek, który świetnie się sprawdził jako dodatek do zupy na obiad. Wyśmienity lekko ciepły posmarowany masłem. Aromatyczny, słony i miękki. Polecam.

Ciasto:
200-230 g mąki pszennej (należy ją dosypywać stopniowo)
50 g mleka
50 g wody
40 g masła, roztopionego i przestudzonego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru lub miodu
1/4 łyżeczki białego pieprzu
30 g świeżych drożdży lub 3 płaskie łyżeczki suszonych

Farsz:
150 g sera (u mnie parmezan i odrobina cheddar)
1/2 czerwonej cebuli (bardzo drobno posiekanej)
listki z kilku gałązek świeżego tymianku (lub suszony tymianek)
1/8 łyżeczki pieprzu do posypania 
1 jajko, rozbełtane z 1 łyżką wody – do posmarowania wieńca

Wykonanie:
  1. Z podanych składników zagnieść miękkie, sprężyste ciasto. Przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. 
  2. W tym czasie przygotować farsz: wszystkie składniki połączyć. By sobie ułatwić zadanie, można wszystko po prostu zmiksować w malakserze, lub użyć gotowego, startego parmezanu.
  3. Ciasto rozwałkować na prostokąt, grubości ok 1 cm. Posmarować je równomiernie farszem.
    Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon. Ostrym nożem naciąć rulon pośrodku, zaczynając ok. 3-4 cm od górnego brzegu. Obie części naciętego rulonu zwinąć, nadzieniem do góry. Zlepić oba końce, przełożyć do formy, wierzch posmarować jajkiem, oprószyć pieprzem (opcjonalnie), przykryć folią i odstawić do wyrastania na kolejne 30-40 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C. 
  4. Wstawić rulon i piec ok. 30-40 minut. Gotowy wieniec jest złocisto-brązowy.
Smacznego!

Uwagi:
Przepis pochodzi ze strony Pracownia Wypieków.