czwartek, 23 lipca 2015

Jasny chleb orkiszowy na zakwasie

Smaczny, wilgotny, lekko gumowaty chleb z mąki orkiszowej. Niestety wyszły mi duże otwory w środku, zapomniałam go odpowietrzyć i generalnie zostawiłam do wyrastania na zbyt długi czas. Tak to jest jak się ma w domu noworodka i wszystko kręci się wokół niego. Jednak nie narzekam, jestem mamą od dwóch tygodni i bardzo to lubię. Jak i podczas całej ciąży tak i teraz gdy karmię piersią, zwracam szczególną uwagę na to co jem. Chcę małemu przekazać składniki najlepszej jakości i jak najbardziej naturalne. Chleb to jeden z produktów, którego wolę nie kupować w sklepie, gdyż nie do końca ufam producentom co do rodzaju mąki jakiej używają. Miłego dnia!




Zaczyn:
  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 75 g mąki orkiszowej typu 630
  • 100 g wody
Składniki dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 12-24 godzin.

Ciasto:
  • 275 g wody
  • 30 g miodu
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli

  1. Cały zaczyn połączyć ze składnikami ciasta właściwego i dokładnie wyrobić (ręcznie lub mikserem z hakiem do chleba przez kilka minut, ręczne wyrabianie zajmie nieco więcej czasu). Ciasto powinno lekko lepić się do rąk, jednak nie powinno pozostawać na rękach. Gdy jest zbyt mokre należy dodać mąki, ale nie za dużo.
  2. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 3 godziny lub do zwiększenia objętości.
  3. Po tym czasie przełożyć ciasto do koszyka do wyrastania chleba ( wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką, najlepiej ryżową). Szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić do ponownego wyrastania na 23 godziny.
  4. Nagrzać piekarnik do 230 st C, wraz z blachą na której będziemy piec chleb. Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć w kilku miejscach. Przed włożeniem chleba do piekarnika na jego dno wrzucić kilka kostek lodu lub pojemnik z wodą. 
  5. Piec w temperaturze 230 st C przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 st C i piec ok 3040 minut.


Uwagi:
Przepis pochodzi z tej strony.
Chleb można wykonać w 100% z mąki jasnej. Ja nie mogłam się powstrzymać.
Prześlij komentarz