wtorek, 16 czerwca 2015

Wegetariańskie wrapy na zimno lub ciepło

Uwielbiam wrapy. Można w nie zawinąć co się komu żywnie podoba. Mięso, warzywa, resztki z obiadu, czy światło z lodówki. W dodatku wybór placków tortilli w sklepie jest duży (przynajmniej w Irlandii), także z razowymi czy z dodatkiem nasion nie będziemy czuć, że grzeszymy. Niektórzy klasyfikują tortillę do grupy fast food, ja niekoniecznie, ale jeżeli już, to do tej nieco zdrowszej wersji. Na zdjęciach w tym poście niestety mam tortille białe. Spieszyłam się na imprezę i za daleko mi było do Tesco, a w lokalnym sklepiku mieli tylko takie. Polecam na każdy piknik, grilla, lunch do pracy, czy po prostu jako kanapkę na drugie śniadanie. Uwielbiam je grilować, tostować, ale na zimno też są smaczne.



Składniki
  • 1 opakowanie tortilli, najlepiej pełnoziarnistych 
  • 2 małe puszki, lub 1 duża fasoli czerwonej 
  • puszka różnych ziaren fasoli (można zrobić samemu, połączyć cieciorkę, fasolę czarną i białą) 
  • duże, dojrzałe avocado 
  • zielony ogórek 
  • łyżka majonezu, najlepiej doprawionego czosnkiem i posiekaną papryczką chili
  • łyżka serka kremowego, nisko-tłuszczowego
  • łyżeczka sosu z papryczek chilli w oleju lub pikantny ketchup
  • natka pietruszki lub kolendry 
  • ser utarty o niskiej zawartości tłuszczu
  • liście rukoli, szpinaku lub dowolnej sałaty
  • sól 
  • sok z cytryny 
  • pieprz czarny 
  • odrobina bazylii i mielonej papryki



Wykonanie
Fasole odcedzić i przepłukać. Wysypać do miski.
Awokado utrzeć z dodatkiem soku z cytryny. Dodać serek, majonez, pastę z papryczek/ketchup i wymieszać. Dodać sos do  fasoli.
Posiekać pietruszkę lub kolendrę. Dodać do fasoli. Doprawić pieprzem, solą, bazylią (jeżeli używamy kolendry to niekoniecznie), mieloną papryką i zamieszać. 
Rozłożyć placki tortilli. Nakładać 2-3 łyżki farszu. Poukładać plastry ogórka. Posypać liśćmi sałaty, szpinaku i serem. Zawinąć ciasno.
Ułożyć na desce i przygnieść koleją. Można położyć na górze coś cięższego, np. książkę, aby wrapy się dobrze skleiły. 
Schować do lodówki na ok pół godziny, lub dłużej. Przekroić każdą na pół, po skosie. 
Uwagi
  • Można dodać więcej majonezu i pominąć serek kremowy
  • W placki tortilli można zawijać naprawdę wszystko. Możecie dodać różne sery, więcej zieleniny, brokuł. Ważne jest, aby użyć jakiegoś smarowidła, co by się nie rozkleiły





Brak komentarzy: