czwartek, 11 czerwca 2015

Mufinki razowe z jabłkami

Mufinki dobre na śniadanie, czy lunch do pracy. Z dodatkiem otrąb i suszonych owoców są bogate w błonnik. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Składniki na ciasto:
  • 110 g mąki razowej 
  •  80 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 55 g roztopionego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 200 ml mleka (u mnie pół na pół maślanka i mleko)
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 2 duże jabłka
  • kilka suszonych moreli, posiekanych
  • 80 g rodzynków
Składniki na kruszonkę kokosową:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki 

Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche w drugiej. Połączyć i rozmieszać drewnianą łyżką. Dodać posiekane jabłka i suszone owoce. 
Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami do połączenia składników.
Ciasto wylać do papilotek mufinkowych, posypać kruszonką. Piec 20 min, do suchego patyczka. Smacznego!

Uwagi:

Można użyć dowolnych owoców sezonowych lub mrożonych.

Prześlij komentarz