poniedziałek, 15 czerwca 2015

Chleb na zakwasie z prażonymi płatkami owsianymi

Uwielbiam domowy chleb, szczególnie ten na zakwasie. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, jak i metoda przygotowania zakwasu, która okazała się prostsza niż ta, którą robiłam wcześniej. Jestem teraz na urlopie macierzyńskim, rodzę za dwa tygodnie (aaaa!!!), więc zamierzam przez najbliższe sześć miesięcy nie kupować chleba. No chyba, że mały da mi w kość na tyle, że nawet nie będę miała czasu pomyśleć o nastawieniu zakwasu. Póki co myślę pozytywnie :)



Składniki:
  • 120 g żytniego zakwasu (aktywnego)
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej lub żytniej)
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 450 g wody
  • 1 - 2 łyżeczki miodu (lub golden syropu)
  • 1 łyżka soli
  • 40 g płatków owsianych


Wykonanie:

Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane, do złotego koloru, odłożyć do przestudzenia.
Zakwas wraz z wodą wymieszać w naczyniu, wsypać obie mąki, suche drożdże (ze świeżych zrobić rozczyn), dodać miód. Wszystkie składniki zmiksować mikserem z hakiem przez 7 - 8 minut, odłożyć na 10 minut. Następnie do ciasta dodać uprażone płatki i sól, zmiksować przez około 5 minut.
Ciasto przełożyć do lekko nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrobić, podzielić na 2 części i z każdej z nich uformować bochenek (można upiec 1 duży bochenek). Ciasto na wyrastanie przełożyć do oprószonych mąką koszyków na chleb. Przykryć, pozostawić w cieple do wyrośnięcia (na 1 - 2 godziny).
Piekarnik rozgrzać do 250ºC, na dno postawić pojemnik żaroodporny z wodą. Bochenki przełożyć na rozgrzany kamień (lub blachę) i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 225ºC. Piec 25 - 30 minut (lub 5 minut dłużej w przypadku większego bochenka). Wyjąć, wystudzić na kratce.

Uwagi:

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki, zamieniłam tylko 150 g mąki pełnoziarnistej na mąkę razową, żytnia.


Prześlij komentarz