piątek, 8 maja 2015

Placek z budyniem i wiśniami

Poszukując przepisu na łatwe, 'zwyczajne' ciasto z owocami trafiłam na ten. Ciasto przepyszne, delikatne, wilgotne. Użyłam wiśni, w oryginale jest rabarbar. Myślę, że każde kwaśne owoce będą do niego pasować. 


Składniki na ciasto (forma prostokątna ok. 24 cm x 28 cm lub tortownica ok. 28 cm średnicy):
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany (u mnie śmietanka sojowa)
Składniki na budyń:
  • 2 budynie śmietankowy i waniliowy bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
Wiśnie rozmrożone i odsączone z soku. 
Przygotować formę, wykładając ją papierem do pieczenia.
Ugotować budyń: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. Do kubeczka wsypać proszek budyniowy i dodawać stopniowo kolejną szklankę mleka, cały czas mieszając, by proszek dokładnie się rozpuścił. Do gotującego się mleka wlać miksturę i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Odstawić tylko na czas przygotowania ciasta. Budyń nie może zbyt ostygnąć, bo trudno będzie go rozprowadzić na cieście.
Ciasto: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka oraz jogurt/śmietanę i razem zmiksować, by składniki się połączyły. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozsmarować na dnie blaszki. Najlepiej łyżką, zamaczaną co jakiś czas w zimnej wodzie, wówczas ciasto nie będzie się kleiło. Na warstwę ciasta wylać budyń. Na budyń rozłożyć owoce. Następnie wyłożyć drugą część ciasta. Najlepiej zwilżonymi zimną wodą dłońmi, odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać i takimi placuszkami wyklejać wierzch. Będzie to dosyć żmudne i będzie się Wam wydawało, że ciasto wyjdzie nierówne, ale nie martwcie się, podczas pieczenia się nieco rozleje.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. Można oprószyć cukrem pudrem.
Prześlij komentarz