niedziela, 19 marca 2017

Irish Soda Bread / Tradycyjny Irlandzki Chleb Sodowy

Tradycyjny chleb irlandzki to taki przygotowany z mąki pszennej, często razowej i oczyszczonej oraz z maślanki, jajka i sody. To właśnie soda nadaje mu charakteru (podobnie jak zakwas naszemu, polskiemu bochenkowi). Chociaż jestem zwolnennikiem chleba żytniego na zakwasie, opcja irlandzka zyskuje plus za łatwość w przygotowaniu. Obowiązuje tutaj zasada suche i mokre składniki, które mieszamy i wuala, ciasto gotowe do pieczenia. Można też modyfikować przepis używając różnych rodzajów mąki, dodawać orzechy, bakalie, nasiona. 

Minusem irlandzkiego chleba jak dla mnie będzie to, że się kruszy. Nie bardzo da się z niego przygotować takiej klasycznej kanapki. To bardziej wypiek do ukrojenia pajdy, którą zagryziemy zupę, czy posmarujemy masłem i dżemem (moja ulubiona wersja). Podobnie jak angielskie scons. Nie mniej jednak warto wypróbować ten przepis, gdyż zajmie wam tylko chwilkę, a nie ma to jak świeży chleb w domu :) 


  • 300 g mąki pełnoziarnistej (u mnie mąka 3 zboża)
  • 150 g mąki pszennej (u mnie 50 g białej i 100 g razowej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 340 ml maślanki (lub więcej, jeżeli ciasto jest zbyt zwarte)
  • 1 łyżka miodu/syropu klonowego
  • dodatkowo nasiona chia, słonecznika, dyni, orzechy lub bakalie

Nagrzej piekarnik do 200 st C.


Wymieszaj mąki w misce razem z przesianą sodą. W osobnej misce rozbełtaj jajko z maślanką, solą, miodem. Dolej do mąki i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej maślanki (jeżeli używasz mąki razowej może być taka potrzeba). Dodaj nasiona i szybko wyrób ciasto ręką. Przełóż do formy keksowej wysmarowanej oliwą i wysypanej płatkami owsianymi. 

Piecz przez ok 45-50 minut. W razie potrzeby przykryj wierzch papierem do pieczenia (jeżeli się zbyt szybko rumieni). Upieczony bochenek ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Wyjmij go z formy i zawiń w ręcznik kuchenny, dzięki czemu skórka nie będzie zbyt twarda. 
Pokrój kiedy przestygnie. Smacznego!

**
  • 250 g wholemeal flour
  • 200 g plain flour
  • 1 teasp. soda, sieved
  • 1 teasp. salt
  • 1 egg
  • 350 ml buttermilk, approx.
  • 1 tbsp. honey

Preheat the oven, 200 degree of C.

Mix the flour, soda and salt together in a bowl. Combine the egg with buttermilk, salt and honey than mix into the flour. Add a little more buttermilk if the mixture is dry. Pour the lot into a lightly oiled loaf tin. Sprinkle sesame seeds or oats over the top. 

Bake for 45-50 minutes. To know when it is cooked simply tap the bottom of the loaf - it will sound hollow when it is fully cooked. Remove from tin and wrap in a clean tea towel while cooling. This will keep the crust soft. 


source
Prześlij komentarz