niedziela, 12 czerwca 2016

Pieczona owsianka


Gdy znudzi Wam się już zwykła owsianka proponuję pieczoną. Jest jeszcze szybsza do przygotowania, bo nie trzeba stać przy garze i mieszać ;) Dodatki są dowolne. Robiłam już taką z suszonymi owocami, z czekoladą, masłem orzechowym i tą z bananem. Polecam każdą!



  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka roślinnego, lub zwykłego lub wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki syropu klonowego, lub do smaku
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1 banan
  • 2 łyżki nasion słonecznika


Płatki wymieszać z solą i mąką migdałową. Zalać mlekiem. Dodać syrop klonowy. Masę przełożyć do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy ceramicznej. Na wierzchu poukładać kawałki banana i posypać słonecznikiem.
Piec w 180 st C przez 20 minut. Po tym czasie owsianka nadal będzie wilgotna w środku.  Jeżeli chcecie osiągnąć efekt bardziej suchy, takie jakby ciasto owsiane to dopieczcie jeszcze przez 5-10 minut.
Jeść z jogurtem naturalnym, miodem i cynamonem. Smacznego!

Prześlij komentarz