środa, 10 lutego 2016

Kuleczki digestive

Digestive, Fig, Pistachio and Marzipan Balls


Przepis prawie ten sam co 3 składnikowe pralinki, tylko nieco zmodyfikowany. Nie ma czekolady, a za to zawiera suszone figi i pistacje. Super smaczne, wręcz uzależniające!



  • 200 g ciastek digestive lub innych herbatników pełnoziarnistych 
  • 200 g marcepanu 
  • 150 g suszonych fig 
  • 80 g pistacji (waga przed obraniem) 
  • czekolada do polania
Siekamy figi i pistacje (obrane) na mniejsze kawałki. Ciastka kruszymy do malaksera. Dodajemy marcepan, figi i orzechy. Ucieramy na mokry piasek. Porcjujemy łyżką i w dłoni formujemy kuleczki (należy ciasno ścisnąć, aby składniki się dobrze skleiły). Schładzamy w lodówce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka. Kuleczki polewamy czekoladą i układamy na pergaminie. Czekamy aż zastygną. Można posypać/obtoczyć posiekanymi pistacjami. 
Kuleczki przechowujemy w lodówce. 



Prześlij komentarz