sobota, 6 lutego 2016

Jaglane serduszka z cynamonem

Millet Chocolate and Cinnamon Cookies

 
Zrobiłam ciastka nieco na oko, ale wyszły ciekawe. Dosypałam do ciasta nieco nasion Chia co dodało im chrupkości. Można przełożyć dżemem, lub polać ulubioną czekoladą. Jak dla mnie najlepsze były bez żadnych dodatków i po kilku dniach trzymania w zamkniętym pudełku. Jeżeli wolicie słodsze smaki to dosypcie łyżkę ksylionu lub cukru.




  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowanej na wodzie)
  • 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa)
  • 200 g marcepanu
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 80 g ciemnej czekolady (może być ciemna smakowa, lub zwykła mleczna, jeżeli wolicie słodsze ciasteczka)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki nasion chia
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ugotować kaszę w wodzie. Gdy płyn odparuje dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Przestudzić. 
Gdy czekoladowa kasza jest zimna dodać miękkie masło, śmietanę i marcepan. Utrzeć łyżką lub mikserem. Dosypać nasion chia, cynamon, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto (będzie dość mokre). Schować do lodówki na minimum godzinę. 
Po tym czasie rozwałkować ciasto podsypując mąką. Wykrawać serduszka (lub inne kształty), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180 st C.
Część serduszek można wykroić z dziurką (lub mniejszym sercem w środku) i takie formy przykleić dżemem do pełnego serca. 

Prześlij komentarz