sobota, 13 lutego 2016

Ciasteczka z czekoladą, pistacjami i figami

Ciastka bardzo popularne na Wyspach Brytyjskich i w Irlandii. Lubię je czasem, ale wolę te z mąką pełnoziarnistą i z dodatkiem orzechów czy owoców. Takie też przygotowałam. Niestety ilość cukru pozostała bez zmian, a ksylion nie sprawdzi się tutaj za bardzo. Na szczęście zjadłam tylko trzy ;) 

Uważam, że jak już jemy słodycze to dobrze zadbać o to, aby były to takie przygotowane w domu. Tylko wówczas mamy pewność ile cukru dosypujemy, możemy go zastąpić np. suszonymi owocami, miodem, syropem klonowym. Mąkę też najlepiej wymieszać z taką z pełnego przemiału lub w ogóle zrezygnować z białej. Oczywiście nie dajmy się zwariować! Jeżeli mam ochotę na 'zwykłe' ciasto (oczywiście domowe) to takie robię, bo gdy tylko próbuję siebie oszukać 'dietetycznymi' wersjami to i tak finalnie zjem TO ciastko później. Na co dzień rzadko robię klasyczne wypieki, ale zawsze od święta i czasem gdy spodziewam się gości. Są smaki, aromaty, które przenoszą mnie do wspomnień z dzieciństwa i choćby dlatego nigdy nie zrezygnuję z ciasta drożdżowego, sernika czy bezy. Te wypieki zawsze, choć okazjonalnie, będą się pojawiać na moim stole. Myślę, że jest to także przyczyna (może lenistwo, chociaż kto mnie zna to myślę, że leniem by mnie nie nazwał) tego, że nie jestem weganką. 
Przepis od Martha Stewart.



Składniki 
  • 2,25 szklanki mąki (u mnie orkiszowa i pszenna, pełnoziarnista)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej (ok 200g)
  • 1 szklanki cukru (u nie ciemny muscovado)
  • 0,25 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • olejek waniliowy lub nasiona z jednej laski wanilii
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki posiekanej, ciemnej czekolady (u mnie 70% kakao)
  • 0,5 szklanki posiekanych, suszonych fig
  • 1,25 posiekanych pistacji
Wykonanie
Połączyć mąkę z sodą. 
Masło i cukry utrzeć na puszysty, jasny krem (nie będzie biały, gdyż używamy ciemnego cukru). Dodać po jednym jajku i po kilka łyżek mąki, dalej ucierać mikserem. Dosypać resztę mąki, wanilię i wymieszać do połączenia. 
Wsypać figi, czekoladę, orzechy i wymieszać łyżką. 
Nagrzać piekarnik do 180 st C. Blaszkę wyłożyć pergaminem. Formować małe kuleczki z ciasta i układać je na papierze w dość dużej odległości od siebie (ciastka się rozleją). Piec przez ok 10 minut. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pudełku lub słoiku. Smacznego!

**

Chewy chocolate chip cookie




  • 2 1/4 cups all-purpose flour
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1 cup (2 sticks) unsalted butter, room temperature
  • 1/4 cup granulated sugar
  • 1 cup packed light-brown sugar (muscovado)
  • pinch of salt
  • 2 teaspoons pure vanilla extract
  • 2 large eggs
  • 1 1/2  dark chocolate chips 
  • 1/2 cup choped drie figs
  • 1/4 cup choped pistacio nuts 
 
Preheat oven to 180 degrees of Celcius. In a small bowl, whisk together the flour and baking soda; set aside. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, combine the butter with both sugars; beat on medium speed until light and fluffy. Reduce speed to low; add the salt, vanilla, and eggs. Beat until well mixed, about 1 minute. Add flour mixture; mix until just combined. Stir in the chocolate chips, figs and nuts.

Drop heaping tablespoon-size balls of dough about 2 inches apart on baking sheets lined with parchment paper.

Bake until cookies are golden around the edges, but still soft in the center, 8 to 10 minutes. Remove from oven, and let cool on baking sheet 1 to 2 minutes. Transfer to a wire rack, and let cool completely. Store cookies in an airtight container at room temperature up to 1 week.

 
Source of this recipe
Prześlij komentarz