poniedziałek, 22 czerwca 2015

Ciastka z orzechami pekan i syropem klonowym

Maple Pecan Pastry



Coś dla fanów orzechów pekan. Danish pastrie to ciasto podobne do francuskiego, a trochę do drożdżówki. Ja zrobiłam ciasto krucho-drożdżowe, możecie użyć gotowego płata ciasta francuskiego. Farsz oczywiście orzechowy. Są to umiarkowanie słodkie ciastka, więc jeżeli macie ochotę na coś bardziej deserowego dodajcie więcej cukru, syropu lub je po prostu polukrujcie.



Ciasto:
pól kostki masła
pół kubka mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
kubek mąki pszennej
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1/4 łyżeczki drożdży suszonych
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 żółtko

Nadzienie:
150 g orzechów pekan
6 łyżek syropu klonowego
2 łyżki ciemnego cukru (dark muscovado)
2 łyżki śmietany
2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:
  • Posiekać zimne masło na małe kostki.  
  • Mąki, cukier, sól, drożdże wysypać na stolnice. Dodać masło, śmietanę i żółtko. Wszytko razem posiekać. Wyrobić ręką dosyć szybko i schować do lodówki na całą noc. 
  • Orzechy uprażyć w piekarniku przez ok 15 minut w 200 st C. Ostudzić.
  • Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do blendera i utrzeć na masę. Odłożyć do lodówki również na całą noc.
  • Rano wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Podzielić na 2 równe prostokąty. Każdy z obu boków nakroić, tak jak na zdjęciu. Na środek wyłożyć krem z orzechów. Zapleść brzegi w warkocz. Pociąć na mniejsze porcje.
  • Posmarować roztrzepanym białkiem z dodatkiem syropu klonowego. Udekorować kawałkami orzechów.
  • Piec przez ok 30 min (w zależności jak duże ciastka zrobicie) w 190-180 st C. 



 
Prześlij komentarz