wtorek, 28 kwietnia 2015

Zupa Buraczkowa i Kluski Razowe Łyżką Kładzione

Zdecydowanie smak zapamiętany z domu. Pamiętam, gdy moja babcia gotowała taką lekko słodką zupę z buraczków i do tego kluski kładzione. Syty i pyszny obiad. 


Zupa:
2 duże buraki
1 ziemniak
1 ząbek czosnku
mała marchewka
liście laurowe
ziele angielskie
ocet winny, jabłkowy
sól, pieprz do smaku
łyżka miodu lub cukru (opcjonalnie)

  • Buraczki, marchew, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na posolony wrzątek i gotować z przyprawami, oraz czosnkiem do miękkości (przez około pół godziny). Po ugotowaniu wyjąć kilka kawałków buraka, które można zużyć na sałatkę. Resztę razem zmiksować na gładko. Doprawić miodem i octem.

Kluski:
1 jajko
kilka łyżek wody
pół szklanki mąki razowej, żytniej typ 2000
2-3 łyżki mąki pszennej
sól

  • Jajko roztrzepać i dodać wodę. Dosypać sól i mąki. Dokładnie wymieszać, jeżeli potrzeba dolać wody. Utrzeć na bardzo gęsty krem. Wrzucać na wrzątek. Ciasto nabierać na łyżkę wcześniej zamoczoną w gotującej wodzie i drugą łyżką zsuwać do wrzątku. Gotować kilka minut po wypłynięciu (3-5 minut, w zależności od wielkości kluseczek).
  •  Podawać razem, kluski pełnią tutaj rolę makaronu. 
  • Można zabielić śmietaną lub jogurtem.

Prześlij komentarz