wtorek, 10 marca 2015

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kolejna wersja wegetariańskich kotletów, tym razem z kaszą jaglaną. Szybko się je przygotowuje, minusem może być to, że trochę się rozpadają podczas smażenia, należy więc być delikatnym podczas tej czynności. Powodzenia!



Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
duża marchew
korzeń pietruszki
ząbek czosnku (opcjonalnie)
duże jajko lub dwa małe
łyżka otrąb z babki płesznik (jeżeli nie macie to jakiekolwiek otręby)
2 łyżki bułki tartej (jedna do ciasta, druga do panierowania)
pół cebuli
świeżo mielony pieprz
suszona bazylia
koperek
sól

  • Marchew, pietruszkę opłukać i pokroić w duże kawałki. Wrzucić do blendera z końcówką na siekanie sałatek. Zmielić na wiórki. 
  • Do masy z warzyw dodać kaszę, jajko i razem zmielić.
  • Doprawić przyprawami. Dosypać otręby i bułkę tarką.
  • Rozgrzać olej kokosowy na patelni.
  • Z masy formować nieduże kulki i obtaczać w bułce tartej. 
  • Smażyć na rumiano na gorącym tłuszczu przez ok 15 minut.


Prześlij komentarz