wtorek, 23 grudnia 2014

Kapusta wigilijna

Uwielbiam kapustę postną. Im więcej w niej grzybów, pieczarek, śliwek tym lepiej. Im częściej podgrzewana tym więcej smaków się z niej wydobywa. Warto zrobić ją na dwa dni przed wigilią.



1 kg kapusty kwaszonej
250 g suszonych grzybów
100 g pieczarek
2 cebule
150 g suszonych śliwek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
sól, pieprz, majeranek do smaku
4 łyżki masła 

  • Suszone grzyby wypłukać i namoczyć na kilka godzin. Gotować je w wodzie, w której się moczyły przez 20 minut. Odcedzić, zachowując wywar do kapusty. Większe kawałki pokroić.
  • Kapustę wypłukać dwa razy i odcisnąć. Można lekko posiekać. Włożyć do garnka, zalać wywarem grzybowym, dolać wody, tak aby przykryła kapustę. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości przez ok godzinę. 
  • Pokroić drobno cebule i zaszklić na maśle. Dodać obrane, opłukane i posiekane pieczarki i usmażyć na rumiany kolor. 
  • Ugotowane grzyby leśne również delikatnie podsmażyć na maśle.
  • Cebulę, pieczarki i grzyby suszone dodać do kapusty. Można jeszcze chwilę podgotować. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 
  • Przechowywać w chłodnym miejscu.  

Prześlij komentarz