piątek, 10 kwietnia 2015

Pasztet fasolowy z gruszką i świeżym tymiankiem

White bean pâté with pear and thyme



Przepis pochodzi ze strony White Plate. Nieco go zmodyfikowałam. 

150 g suszonej fasoli typu Jaś, namoczonej przez noc i ugotowanej
1 duża cebula
gruszka ze skórką, wydrążona 
kilka gałązek tymianku (rozmaryn w oryginalnym przepisie)
kilka orzechów brazylijskich (masło orzechowe w oryginale)
2 jajka
sól, pieprz do smaku
masło lub olej do smażenia cebuli

  • Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
  • Ugotowaną, wystudzoną fasolę (suszona, namoczona przez noc gotuje się około godziny) wrzucić do blendera razem z orzechami. Mielić przez chwilę.
  • Cebulę zeszklić na maśle lub oleju. Dodać pokrojoną gruszkę, listki tymianku i dusić przez 5 minut. Ostudzić.
  • Cebulę, gruszkę, jajka dodać do fasoli i miksować przez chwilę. Posolić i popieprzyć. 
  • Przelać masę do formy i piec przez ok 40 minut w 180 st C. Pasztet powinien być ścięty i rumiany. 
  • Przed podaniem schłodzić w lodówce. 



Prześlij komentarz