sobota, 21 marca 2015

Ciasto z makiem i kokosem

Ciasto znane jako 'pijak'. Z białek, kokosu i maku, przełożone kremem budyniowym. Z założenia powinno być z dodatkiem alkoholu, ale moja wersja jest bez. Na górną warstwę można położyć biszkopty lub herbatniki. Przypomina mi trochę mazurek makowy, który moja mama zawsze piekła na Wielkanoc, a może nastrajam się już świątecznie :) Smacznego!



Ciasto
  • 1 szklanka maku
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 7 białek
  • 1 szklanka miałkiego cukru (u mnie brązowy)
  • cukier wanilinowy
Krem:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 7 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • 1 kostka masła
Ponadto:
  • 2 tabliczki czekolady (mleczna i ciemna)
  • ciastka digestive lub herbatniki
  • kilka łyżek mleka
Wykonanie:
  • Białka ubić na sztywno i dodać cukier i cukier waniliowy. Ucierać aż się rozpuści. Dosypać mak z wiórkami i wymieszać. Wylać na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem formę. Piec przez 20-30 minut w 180 st C. Można sprawdzić patykiem czy jest suche w środku. Jeżeli będzie się za bardzo rumienić przykryć kawałkiem papieru do pieczenia.
  • Żółtka utrzeć z nasionami wanilii, pół szklanki mleka, mąką i budyniami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać masę jajeczno-budyniową do gotującego się mleka. Ugotować budyń dokładnie mieszając. Uważać, aby go nie przypalić. Odstawić do wystygnięcia. Utrzeć masło mikserem i dodawać po łyżce budyniu.
  • Zimne ciasto przekroić na pół.
  • Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać kilka łyżek mleka i dokładnie wymieszać, aby wyszła gładka polewa.
  • Jeden placek przełożyć kremem, na to dać druga część i posmarować resztą kremu. Układać na wierzchu ciastka (można je namoczyć alkoholem, lub sokiem) i polać przestudzoną polewą czekoladową. 
  • Odstawić do lodówki na kilka godzin.


Uwagi
Przepis pochodzi z tej strony.
Prześlij komentarz