sobota, 27 grudnia 2014

Piernik klasyczny

Aromatyczny piernik przełożony powidłami, marmoladą i oblany czekoladą z pewnością ma swoich fanów. Ja robię go raz w roku i zawsze zjadamy go dopiero po świętach, ale wówczas smakuje najlepiej i przedłuża nam smak Bożego Narodzenia. Ta wersja jest prosta i szybka do przygotowania. Zdecydowanie polecam!

Składniki
125 g masła
250 g brązowego cukru
2 łyżki miodu naturalnego
3 łyżki powideł
4 łyżki przeprawy korzennej lub gotowej piernikowej
płaska łyżeczka cynamonu
odrobina imbiru w proszku
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki sody oczyszczonej
2 łyżki kawy zbożowej, lub 3-4 mocnej zaparzonej
2 jajka
szklanka mleka (250 ml)
300 g mąki pszennej

słoik powideł i opakowanie marmolady do przełożenia
czekolada do polania+3 łyżki śmietanki kremówki 30%

  • Nagrzać piekarnik do 175 st C. Dużą formę keksową (12 x 25) lub małą blaszkę wysmarować masłem i wysypać otrębami lub kaszką manną.
  • W dużym garnku na małym ogniu roztopić masło i dodać cukier, miód i wymieszać. Lekko podgrzać. Dodać powidła śliwkowe, przyprawy i przesiane kakao.  Podgrzewać jeszcze przez minutę, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, ale tylko przez minutę lub dwie. 
  • Do ciepłej masy dodać kolejno sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie zamieszać drewnianą łyżką (masa się spieni). Przesiać mąkę i wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. 
  • Masę wylać do blaszki i piec przez 45-50 minut. do suchego patyczka. 
  • Po całkowitym wystudzeniu przeciąć piernik na trzy części. Powidła i marmoladę wymieszać razem w misce. Posmarować dwie warstwy i złożyć. Góra pozostaje bez powideł, będziemy ją polewać czekoladą. Dokładnie docisnąć i odstawić na dzień lub dwa. 
  • 200 g czekolady deserowej rozpuścić na parze wraz ze śmietanką. Wymieszać na gładką masę. Lekko przestudzić i polać nią piernik. Można udekorować orzechami włoskimi.

Uwagi
Ja kroje całość na połowę, tak aby wyszły mi dwa podłużne 'bochenki' i tak polewam je czekoladą. 
Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku.

Prześlij komentarz