niedziela, 21 maja 2017

Bezglutenowe batony z batatów

Sweet potato bars



Miało być wyrośnięte, puszyste ciasto. Zapomniałam dodać do niego mleka, wyszło mi więc dość zwarte ciasto, które postanowiłam potraktować jako batoniki. Nie żałuję, gdyż ku mojemu zaskoczeniu wszystkim domownikom smakowało. 

Nie jest to 'klasyczne' ciasto, ma dość specyficzny smak. Wilgotne, słodkie, energetyzujące. Polecam wszystkim dbającym o linie (niski indeks glikemiczny, niska zawartość tłuszczu, brak glutenu) jak i tym zdrowo się odżywiającym (bogactwo witamin pochodzące ze słodkich ziemniaków). Idealne dla dzieci! Smacznego!

  • 450 g batatów (waga przed ugotowaniem)
  • 2 jajka
  • 1 banan (można pominąć)
  • 110 g mąki kokosowej (lub migdałowej)
  • 2 łyżki oleju orzechowego
  • 15 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • cukier waniliowy lub naturalny aromat
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków lub cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 8 suszonych daktyli
Bataty ugotować. Jeszcze ciepłe utrzeć na puree. Jajka, banan, olej, syrop klonowy, wanilię, daktyle i puree z ziemniaków zblendować na gładką masę. 

Suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, sól, przyprawy) połączyć ze sobą w misce. 

Do zblendowanej masy dodać składniki suche i wymieszać. 

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Masę przelać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać słonecznikiem i nasiona lekko wcisnąć w ciasto. Piec przez ok 30-40 minut. 

Po wystudzeniu kroić w prostokrąty. Można polać czekoladą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

UWAGI - Zmniejszyłam ilość cukru w przepisie, dodajcie brązowego cukru wg uznania. Syrop również można zastąpić innym, np. daktylowym czy z agawy, lub zupełnie cukrem czy ksylitolem. Jeżeli używacie substancji słodzącej stałej zmniejszcie ilośc mąki o 20g. 




źródło przepisu 
Prześlij komentarz