czwartek, 22 stycznia 2015

Friut and Chia Seeds Oat Cookies

Chrupiące, pachnące masłem ciasteczka owsiane z suszonymi owocami. Świetne na długie, szare popołudnia. Myślę, że śmiało można je przygotować z orzechami czy słonecznikiem. Taką wersję zrobię następnym razem. Polecam szczególnie z dodatkiem nasion chia!



200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego, domowego (lub 1 opakowanie kupnego)
1 jajko również o temperaturze pokojowej
1 szklanka mąki(u mnie 3/4 orkiszowej i 1/4 pszennej)
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki posiekanych owoców
3 łyżki nasion Chia
  • Utrzeć masło z cukrem. Po około 4 minutach ucierania dodać jajko i kontynuować.
  • W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą, solą i płatkami. 
  • Do masy maślano-jajecznej dodać suche składniki i wymieszać łyżką lub ręką. Dodać owoce i nasiona Chai.
  • Nagrzać piekarnik do 180-170 st C.
  • Formować ręką kulki z ciasta i spłaszczać. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. 
  • Piec 17-24 min ( w zależności od wielkości ciastek).
  • Z porcji wychodzi ok 20 ciasteczek. Smacznego!


Prześlij komentarz