czwartek, 18 grudnia 2014

Wiejski bochenek


Chleb klasyczny na zakwasie, 100% mąki razowej, lekko gliniasty, ciężki, sycący. Jeżeli jeszcze nie piekliście chleba na zakwasie, gorąco polecam spróbowanie tego procesu, gdyż wówczas zauważycie jak spora jest różnica pomiędzy chlebem kupionym w sklepie, a tym domowym.

Zaczyn
5 łyżek zakwasu żytniego
1/2 szklanki mąki żytniej typu 2000
1/2 szklanki wody

W dużej misce mieszany wszystkie składniki zaczynu i odstawiamy na 6-8 godzin do zbąbelkowania.

Ciasto
2 i 1/2 szklanki mąki 3 ziarna, orkiszowej, lub razowej do wypieku chleba
2/3 szklanki wody o temp. pokojowej
1 płaska łyżeczka soli
szczypta cukru

  • Do zaczynu dodajemy mąką, zagniatamy powoli i stopniowo dolewając wody wymieszanej z solą i cukrem. Nie musimy ugniatać zbyt długo. Ciasto będzie dość luźne i będzie się kleić do rąk. Pod koniec ugniatania obsypać ręce obficie mąką, ciasto odstawić w tej samej misce na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnice z mąką i przełożyć na cztery (tak, aby do środka dostało się powietrze). Obtaczamy ciasto w mące i formujemy okrągły lub podłużny bochenek. Przekładamy do koszyka do wyrastania chleba (wyłożonego świeżą ściereczką posypana mąką). Odstawiamy do wyrastania na ok 3 godziny.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerzucić je sprawnie i szybko na kamień do pieczenia chleba lub płaską formę. Ja użyłam spodu od formy do tarty. Na bochenku zrobić kilka nacięć. Piec w 230 st C przez 30 minut. Chleb jest gotowy wówczas, gdy usłyszymy głuchy dźwięk, gdy w niego popukamy od spodu. Po upieczeniu smarujemy wodą przy użyciu pędzla, aby skórka nie była twarda, ale nadal chrupka. Smacznego!

 



Prześlij komentarz