niedziela, 22 stycznia 2017

Drożdżówki z kardamonem

Kolejny wypiek pochodzący z książki 'O chlebie' Elizy Mórawskiej. Tym razem słodkie bułeczki z dodatkiem przypraw. Jakoś chodzą za mną ostatnio takie polskie drożdżówki.  Zrobiłam pół porcji z tymi właśnie przyprawami, a pół z serem. Mąkę zmieszałam z razową. Smacznego!



Ciasto drożdżowe
  • 30g świeżych drożdży
  • 500g mąki ( u mnie 350 pszennej zwykłej i 150 pszennej razowej)
  • 200ml ciepłego mleka
  • 150g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40g cukru (dałam 3 łyżeczki)
  • 1 jajko
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, mąki i ciepłego mleka. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. 

W garnuszku połącz masło i resztę mleka. Podgrzej, aby masło się roztopiło. Wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodaj przestudzone mleko z masłem i zagnieć gładkie ciasto (ręką lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego).

Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Przedziel na pól jeżeli korzystasz z obu farszy. Wersje z przyprawami posmaruj masłem i posyp mieszanką. Zostaw trochę przypraw do posypania na wierzchu. 

Część serową lekko posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wyłóż ser i rozsmaruj po powierzchni zostawiając końce bez nadzienia. Oba placki zwiń w rulon i pokrój w grube, około 2-3- centymetrowe plastry. 

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40-60 minut. 

Posmaruj jajkiem, posyp resztą przypraw/kruszonką w wersji serowej. Piecz 15-20 minut w 200 st C. 
Nadzienie z przyprawami

Nadzienie cynamonowe
  • 40 g brązowego cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 30g roztopionego masła
  • kilka orzechów pekan (opcjonalnie) 
Wszystkie suche składniki należy ze sobą wymieszać.
Nadzienie serowe
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • łyżeczka budyniu waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • kilka kropel soku cytrynowego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem. Najlepiej, aby nie były zimne. 

Kruszonka  
  • 3 łyżki zimnego masła 
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru brązowego
Wszystkie składniki rozetrzyj palcami, aż uzyskasz kruszonkę. Posyp wierzch drożdżówek posmarowanych roztrzepanym jajkiem.
Prześlij komentarz