czwartek, 27 października 2016

Zapiekanka pomidorowa z gnocchi i mozarellą


Zalegly przepis. Zapiekanka z włoskimi pierożkami gnocchi, z dużą ilością pomidorów i bazylii. Idealnie pasuje na imprezy, domowy obiad czy kolacje. Jeżeli macie nadmiar kopytek z poprzedniego obiadu, to również możecie je wykorzystać do tego dania, zastępując nimi gnocchie. Smacznego!
Przepis pochodzi z Kwestia Smaku. 


 
Sos pomidorowy
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml pasty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • cukier
  • suszone oregano i świeża bazylia

Dodatkowo
  • 400 g domowych lub gotowych gnocchi
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • kulka mozzarelli
  • 100 g tartego parmezanu lub utartej mozzarelli


W garnku na oliwie zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilę razem podsmażać. Wlać przecier pomidorowy, doprawić szczyptą soli, pieprzu, cukru i oregano. Gotować przez ok. 5 - 7 minut, następnie dodać bazylię i zmiksować.

Na patelni na oliwie smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. W międzyczasie doprawić ją suszonym oregano. Dodać gnocchi, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na dnie formy do zapiekania rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego. Wyłożyć połowę gnocchi z warzywami, polać połową sosu, posypać połową mozzarelli pokrojonej w kosteczkę i wymieszanej z połową parmezanu lub tartej mozzarelli.

Wyłożyć resztę nadzienia z gnocchi i warzyw, resztę sosu pomidorowego oraz resztę mozzarelli i parmezanu lub tartej mozzarelli. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut aż ser się roztopi i zacznie się rumienić, a sos będzie się gotował przy brzegach zapiekanki.




źródło
Prześlij komentarz