piątek, 7 października 2016

Tarta cytrynowa z bezą

Lemon Meringue Pie

Od dawna chciałam upiec to ciasto. Trochę z nim roboty, głownie z kremem, ale dla koneserów budyniu i cytryn na pewno nie będzie to odstraszające. Oczywiście można też kupić gotowy krem i wówczas macie ciacho gotowe w mig. Ja perfekcyjna nie jestem i też tak czasem robię. Słodkiego dnia!



Ciasto kruche
  • 175 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
 
Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, sól posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier i żółtko i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok godzinę. 

Formę do tary (średnica ok 20 cm) wysypać mąką. Rozwałkować ciasto i przełożyć na farmę. Na ciasto nałożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę lub specjalne kulki ceramiczne do pieczenia. Piec w 180 st C przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i dopiekać przez ok 20 minut. 


Krem cytrynowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 125 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko

W garnuszku ( najlepiej w takim z grubym dnem) wymieszać skrobię, cukier, skórkę z cytryny. Następnie wlać sok z cytryny. Sok z pomarańczy uzupełnić wodą do pojemności 200 ml i również wlać do garnka. Zagotować, mieszając cały czas, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie wrzeć, zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać, do jego roztopienia. Następnie dodać żółtka i całe jajko, wymieszać. Garnek znowu postawić na palniku i podgrzewać na średniej mocy, mieszając cały czas, aż powstanie gęsty budyń. Zagotować i pogotować przez 3 minuty. Zdjąć z palnika. Ciepły wylać na ostudzony spód. 

Beza
  • 4 białka o temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno mikserem. Partiami dodawać cukier - po 1 łyżce, stopniowo i powoli (to bardzo ważne), cały czas ubijając. Na końcu dodać przesianą skrobię, wymieszać szpatułką.

Bezę wyłożyć na budyń (na jeszcze ciepły). Zapiekać przez 20 minut w 150 st C. Beza powinna być chrupiąca, krucha i sucha. 
Prześlij komentarz