piątek, 14 października 2016

Owoce pod kruszonką

Najszybszy, najlepszy deser ze składników, które na ogół masz w domu. Jakieś mrożone owoce, jabłka, posypane słodką kruszonką przygotowaną z mąki, cukru i masła. Tak proste, a przepyszne! Ten deser najlepiej jeść na ciepło z dodatkiem lodów lub jogurtu.





  • 3 garści mrożonych malin, lub jeżyn
  • 3 duże kwaśne jabłka
  • 130 g maki (u mnie orkiszowa i owsiana)
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • szczypta imbiru i cynamonu

Mrożonymi owocami wysypać dno formy, w której będziemy piec (naczynie żaroodporne czy forma od lazanii). Jabłka pokroić w małe kosteczki. Jeżeli są bardzo kwaśne posypać je łyżką brązowego cukru i wymieszać. 
Zimne masło pokroić. Dodać mąkę, migdały, cukier, sól i przyprawy. Rozcierać pomięcy palcami, aż uzyskamy mokrą kruszonkę. 
Na maliny wyłożyć jabłka, wszystko obsypać kruszonką. 
Piec w 160-180 st C przez ok 25 minut, do momentu aż kruszonka będzie rumiana, a owoce rozgotowane. Smacznego!



Prześlij komentarz